Weekendplanner Kaartjes

Het openbaar vervoer op het eiland Borkum.

Het eiland Borkum ligt voor de kust van Groningen, ongeveer 15 km van Eemshaven. De veerboot vaart het hele jaar vanuit Eemshaven naar Borkum.

Als de boot op Borkum aankomt moet u overstappen op een treintje dat al op de kade op de boot staat te wachten.

Het eiland Borkum.

metro

De veerboten naar Borkum vertrekken vanuit Eemshaven en Emden.

De veerboten vanuit Eemshaven.

Vanuit Nederland kunt u het beste via Eemshaven met de veerboot van de Borkumlijn AG-EMS naar Borkum reizen. In de winter varen er vanuit Eemshaven weinig boten maar u kunt dan nog wel een veerboot in Emden nemen.

De overtocht naar Borkum worden uitgevoerd met een snelle catamaran en met autoveerboten. De catamaran vaart in ongeveer 25 minuten van Eemshaven naar de haven van Borkum. Er is catering aan boord. De autoveerboot vaart in ongeveer 50 minuten naar Borkum.

Veerboten Borkum

Aan boord van de snelle veerboot naar Borkum op vrijdagavond.
Foto's van de veerboot naar Borkum.

Een kaartje voor de veerboot naar Borkum.

U kunt uw kaartje voor de veerboten bij rederij AG-EMS online kopen. Meestal zijn er genoeg zitplaatsen op de boten dus u kunt uw kaartje ook bij de kassa in de terminal kopen.

Er zijn ook combi-kaartjes voor de trein van Groningen naar Eemshaven met een overtocht met de veerboot naar Borkum.

Reserveren als voetpassagier is meestal niet nodig. U hoeft alleen te reserveren voor een overtocht met de snelle boot op vrijdagavond of als u uw auto op de veerboot wilt meenemen.

Waddeneilanden

Parkeren in Eemshaven.

Op Borkum heeft u niet veel aan een auto want het grootste deel van het eiland is autovrij. U kunt uw auto dan ook het beste achterlaten op de parkeerplaats bij de veerhaven in Eemshaven of Emden.

De parkeerplaats in Eemshaven ligt naast het havengebouw dus u hoeft niet zover te lopen. Parkeren in de haven is absoluut niet duur. U kunt betalen bij de automaten naast de slagbomen.

veerboot Borkum

De autoveerboot vaart de veerhaven van Borkum uit. De overtocht duurt 50 min.

Met de trein naar station Eemshaven

Sinds 2018 rijdt er een trein van Arriva van Groningen naar het station in Eemshaven. Dit station ligt vlakbij de terminal van de veerboot. Er rijden per dag drie a vier treinen naar station Eemshaven. Deze treinen sluiten aan op de vertrektijden van de veerboten.

U kunt ook vanuit Groningen met de trein naar Roodeschool reizen. Vanaf het station van Roodeschool rijdt u met een taxi in ongeveer 7 minuten naar de veerboot.

Parkeren bij de veerboot.

Eemshaven Parkeren

Parkeren in Eemshaven.

Op Borkum heeft u niet veel aan een auto want het grootste deel van het eiland is autovrij. U kunt uw auto dan ook het beste achterlaten op de parkeerplaats bij de veerhaven in Eemshaven of Emden.

Als u in Eemshaven de bordjes Ro-Ro Ferry Eemshaven Borkum volgt kimt u bij de parkeerplaats in de haven. De parkeerplaats ligt naast de terminal van de veerboot dus u hoeft niet zover te lopen.

Er is een parkeerhal en een groot parkeerterrein. Parkeren in de haven kost maar € 5,50. U kunt betalen bij de automaten naast de slagbomen. Het is niet mogelijk te reserveren.

Het treintje op Borkum.

Als de boot aankomt op Borkum staat er een kleine trein klaar om de passagiers naar de enige stad op het eiland te brengen. Het is een smalspoortrein met historische wagons. Iedere wagon heeft een balkon dus u kunt tijdens de rit buiten staan als u wilt.

Het treintje brengt u in stijl in tien minuten van de haven naar het centrum van de enige stad op Borkum.

In het stadje op Borkum zijn twee stations. Het eindstation ligt in het centrum van de stad Borkum.

Het station van stad-Borkum.

Borkum station

De trein op het eind-station in Borkum.

Het treinstation van Borkum.

Op het station van Borkum kunt u fietsen huren, kaartjes kopen voor excursies en vaartochten, er zijn hotels op en rond het station en er is een casino.

Naast het station op Borkum staan taxi's te wachten en er stoppen bussen waarmee u naar Ostland kunt rijden.

Het station ligt vlakbij het Noordstrand en bij de twee belangrijkste winkelstraten van Borkum. Het toeristenbureau van Borkum ligt tegenover het station.

Een hotel bij het station.

Hotel op Borkum

Een hotel op het station van Borkum.

De bussen, huifkarren en taxi's op Borkum.

Borkum is grotendeels voetgangerszone. Vlakbij het treinstation vindt u het busstation van Borkum. Als u naar het gehucht Ostland wilt kunt u gaan lopen, fietsen of u kunt de bus nemen. Er gaat ook een bus naar de haven. Bij het station stoppen bussen. Kaartjes voor de bus koopt u in de bus.

De huifkarren worden gebruikt voor rondritten door de natuurgebieden van het eiland. Zo gaat er een huifkartocht naar de zeehondenbank op het Noordstrand en naar Ostland. Er is een opstapplaats voor het toeristenbureau bij het station en er is een opstapplaats in de Bismarckstraat.

Voor het station en in de haven van Borkum staan taxi's die u rechtstreeks naar uw hotel of pension kunnen brengen.