Weekendplanner Kaartjes

De top drie van mooiste krijtrotsen van Zuid-Engeland.

Langs de kust van Kent liggen rond Dover de wereldberoemde White Cliffs. Minder bekend maar zeker zo mooi zijn de krijtrotsen bij de badplaats Eastbourne.

Vanaf het strand, aan de voet van de rotsen, heeft u een prachtig uitzicht. Aan de voet van de krijtrotsen zijn fossielen te vinden.

Kent en East-Sussex.

Bath Bath

De krijtrotsen bij Het Kanaal.

In de Krijtperiode tussen 65 en 100 miljoen jaar geleden lag het land tussen het huidige Engeland en Frankrijk onder water. Miljoenen jaren stapelden de skeletten van kleine zeedieren zich hier op. Na de ijstijd steeg de zeespiegel en ontstond het kanaal.

De witte krijtrotsen liggen nu aan weerszijden van Het Kanaal. In Frankrijk kunt u vanaf de krijtrotsen van Cap Blanc-Nez, vlakbij Calais, over het Kanaal naar de White Cliffs aan de kust van Zuid-Engeland kijken.

White Cliffs

De vuurtoren van de White Cliffs of Dover.

Fossielen zoeken bij de krijtrotsen.

De krijtrotsen zijn tussen 60 en 100 miljoen jaren ontstaan op de zeebodem door het opstapelen van zeedieren. Tegenwoordig worden er veel fossielen van o.a. ammonieten, brachiopoden, sponsdieren, zee-egels gevonden.

Vooral in het najaar of voorjaar na een storm of flinke regenbui komen er veel fossielen uit het kalksteen te voorschijn. Er is dan op de grond aan de voet van klippen en op de stranden veel te vinden.

Pas echter wel op voor vallend gesteente als u in het puin bij de klippen gaat zoeken.

Eastbourne strand

Vanaf het strand van Eastbourne kunt u naar de krijtrotsen lopen.

Beachy Head Eastbourne

Beachy Head bij de badplaats Eastbourne. Er loopt een weg langs de rotsen.

1. De krijtrotsen van St Margaret's Bay

Niet ver van Dover liggen de witte krijtrotsen van St Margaret's Bay, ongeveer twee kilometer van het dorp St Margaret's-at-Cliffe. Voor wandelaars is er het Frontline Britain Trail waarbij u zowel beneden aan de voet van de rotsen loopt als daarboven.

Beneden, aan de voet van de krijtrotsen ligt een restaurant met een groot terras. Er is bij het bezoekerscentrum op de klippen ook een parkeerplaats.

De witte krijtrotsen van St Margaret's Bay.

overnachten

Het uitzicht vanaf de veerboot bij de haven van Dover.

2. De White Cliffs of Dover

De White Cliffs of Dover zijn het meest bekend maar niet de mooiste rotsen. Als u met de veerboot van Calais naar Dover vaart zijn de witte krijtrotsen het eerste wat u van Engeland ziet.

Over de klippen bij Dover lopen wandelpaden langs de kust van Kent. Op de rotsen staat een bezoekerscentrum met een restaurant en een grote picknickplaats. U kunt uw auto er gemakkelijk parkeren.

De White Cliffs of Dover.

Dover witte klippen

Op de veerboot naar Engeland ziet u de witte klippen bij Dover.

3. De krijtrotsen bij Eastbourne East Sussex.

De mooiste krijtrotsen van Zuid-Engeland liggen niet bij Dover maar ongeveer 100 km westelijk bij de badplaats Eastbourne. De hoogste krijtrotsen van Engeland zijn die van Beachy Head (ongeveer 160 meter hoog). Beachy Head ligt ongeveer 6 km van Eastbourne.

De mooiste krijtrotsen zijn voor ons echter niet die van Beachy Head maar de witte klippen van Seven Sisters bij Birling Gap. De klippen van Seven Sisters liggen ongeveer 2 km van Beachy Head. Je kunt dus over de klippen van Beachy Head naar Seven Sisters lopen.

De Seven Sisters zijn prachtig wit. Zo wit dat filmmakers de Seven Sisters gebruiken als stand-in voor de meer begroeide dus minder witte White Cliffs of Dover.