Weekendje weg
De site voor uw weekendje weg.
De attracties op Terschelling
De natuur van Terschelling

Een groot deel van Terschelling is natuurgebied waar u het hele jaar door kunt wandelen en fietsen.

Op Terschelling kunt u op het breedste strand van Europa uitwaaien of u kunt op het eiland een boottocht boeken naar de zeehonden in de Waddenzee.

     
Eropuit > Nederland > De Waddeneilanden > Terschelling > Attracties > De natuurgebieden en boottochten
Paardrijden en huifkartochten op Terschelling Dorpen op Terschelling Overnachten op Terschelling
Attracties van Terschelling
zoeken
Romantisch weekend
Weekend trips
Stedentrips
Low budget weekend
Actief weekend
Culinair weekend
Weekend in natuur
Wellness & beauty
Eropuit met kinderen
Naar zee
Een midweek weg
Weekendhuizen
Kamperen
Watersport
Hotel last minutes
Europese landen
Weekend vliegreizen
Weekend cadeaubon
zoeken
Hotels op Terschelling
Overnachten op Terschelling
Zeilen op terschelling
Terschelling heeft het breedste strand van Europa. Op de stranden van de meeste andere badplaatsen in Nederland.
Duinen
Zelfs op een dag met maar een beetje zon is het goed toeven in een duinpan (zoals hier bij Oosterend).
Fietsen op Terschelling
Door de duinen en de bossen lopen veel schelpenpaden. ideaal om te fietsen of te wandelen.
Het strand van Terschelling
Het strand van Terschelling.
Terschelling: de natuurgebieden en excursies op de Wadden
De natuurgebieden van Terschelling

Terschelling is een eiland dat in beweging is. In de loopt der eeuwen zijn aan de westkant van het eiland grote zandbanken aan het eiland gekoppeld.

Zo zijn ten westen van het dorp West-Terschelling de natuurgebieden De Noordvaarder en Het Groene Strand ontstaan.

De Noordvaarder is een bijzonder gebied met een reusachtig zandstrand, stuifduinen, kwelders en duinvalleien. De Noordvaarder was tot in de 19de eeuw een zandbank die tegen Terschelling is aangegroeid. Tussen de zandbank en het eiland ontstond een tweede natuurgebied, het Groene Strand.

Paviljoen de Walvis
Foto: Paviljoen de Walvis op het Groene Strand is het hele jaar geopend. Alleen op woensdag gesloten. Het paviljoen ligt op een paar minuten lopen van de haven in West-Terschelling.

Aan de oostzijde van Terschelling ligt het grootste natuurgebied van Terschelling, de Boschplaat. De Boschplaat beslaat ongeveer een derde van het eiland. De Boschplaat is een landschap met kwelders, zandbanken en duinen.

In dit unieke natuurgebied komt een kwart van alle plantensoorten van Nederland voor. Veel vogelsoorten als lepelaars, eidereenden en heel veel meeuwen broeden hier en daarom zet Staatsbosbeheer een deel van de Boschplaat af tussen 15 maart en 15 augustus. Er blijft in de zomer echter genoeg open van de Boschplaat om te verkennen.

U kunt het natuurgebied te voet verkennen maar u kunt de Boschplaat ook met een huifkar bezoeken. Huifkarbedrijf Terpstra in Hoorn heeft als enige huifkartochten door de Boschplaat. Er zijn verschillende huifkartochten waaronder een dagelijkse tocht met kampvuur van ongeveer zes uur. Er zijn ook overigens korte tochten over de Boschplaat.

Paardrijden en huifkartochten op Terschelling

De Noordvaarder op Terschelling

Vaartochten en vissen op het Wad

Vanuit de
haven van West-Terschelling vertrekken in het hoogseizoen enkele boten voor een tocht op de Waddenzee. Tijdens deze boottochten ziet u onder andere zeehonden. U kunt bij de VVV bij de haven een ticket voor een rondvaart kopen. Een zeehondentocht duurt ongeveer anderhalf uur maar er zijn meer excursies op het Wad mogelijk.

1. Riepel Rondvaarten organiseert verschillende soorten rondvaarten over het Wad. Leuk zijn de zeehondentochten. Er is ook een tocht waarbij u naar een zandbank op het Wad vaart waar u kunt uitstappen met een gids. U kunt dan een uur op de zandbank wandelen waarbij u ook zeehonden ziet.

2. Bij Rederij Spanjer in Terschelling-West, tel. 0562-443362, kunt u een rondvaart maken over het Wad op de MS Talisman. U ziet tijdens de rondvaart van anderhalf uur o.a. zeehonden. Er zijn ook vistochten waarmee u in de middag met de boot de Waddenzee op gaat. Er zijn hengels aan boord waarmee u kunt vissen.

Er zijn bij Rederij Spanjer ook kleine vaartochten in een kleine speedboot. U vaart dan met een snelheid ongeveer 65 km per uur langs de kust. Verwacht niet teveel te zien maar het is wel spectaculair. Deze speedboot wordt ook gebruikt als watertaxi.

3. De MS Brandaris een kleine boot. Er kunnen maximaal 12 personen mee. Met deze boot kunt u zonder de zeehonden te storen tot dichtbij de zandbank komen om de zeehonden te zien. De MS Brandaris vaart het hele jaar door. U kunt dus ook in de winter het Wad op.

Rondvaarten op het Wad.

Rondvaartboot op terschelling
Foto: Met de MS Talisman van Rederij Spanjer kunt u vanuit Terschelling West een rondvaart van een anderhalf uur maken over de Waddenzee. Er zijn zeehondentochten en er zijn tochten waarbij u kunt vissen.

4. Zeilen met de bruine vloot op de Waddenzee

Wandeltocht met kampvuren: De Fjoertoer

Ieder jaar is er in het eerste weekend na Pasen een wandeltocht in de avonduren, de Fjoertoer. De tocht vindt in de avonduren plaats. De tocht gaat over het strand en door de duinen en de bossen. Onderweg passeert u kampvuren en er zijn lichteffecten. De afstanden zijn 42 km, 21 km en 15 km.

De strandopgang bij Paal 8 Terschelling
Foto: De strandopgang bij Paal 8. Hier staan ook een hotel en een strandpaviljoen.

Informatie voor een vakantie op Terschelling

 
 
Kaart Waddeneilanden
 
 
Dorpen op Terschelling
 
 
zoeken
 
 
Reserveringen

Reserveringen

 
 
Vlieland en Terschelling
 
 
Kaart Waddeneilanden
 
 
koffers
 
 
zoeken
© Weekendplanner V.O.F. All rights reserved. Cookies en privacybeleid  
media